Verschil tussen een expediteur en transporteur

Verschil tussen een expediteur en transporteur

Binnen de transportsector zijn er meerdere vaktermen. Dit wordt ook wel jargon genoemd en dergelijke woorden zijn voor buitenstaanders niet altijd even duidelijk. Expediteur en transporteur zijn hier twee voorbeelden van. De meeste mensen zullen wel weten wat een transporteur is, maar wat is dan een expediteur? En nog belangrijker: wat zijn de verschillen tussen deze twee beroepsgroepen? En zijn er dan ook nog overeenkomsten?

 

In dit artikel lichten wij toe wat een expediteur is en wat een transporteur is. Tevens kijken we naar de verschillen en overeenkomsten tussen deze beroepsgroepen. Hedendaags hebben zeer veel mensen hun baan aan de transportsector te danken; dat kan bij een expediteur of bij een transporteur zijn.

 

Wat is een expediteur?

Als we naar de exacte omschrijving van het woord expediteur kijken, komen we uit op de volgende omschrijving: “Een expediteur is een organisatie van het verzenden van goederen. Dit is veel ruimer dan het louter vervoer van goederen van een plaats naar een andere plaats.”

 

In feite omslaat een expediteur dus meerdere processen in het transportproces. Naast het echt vervoer van de producten zorgt een expediteur ook voor de afhandeling van allerlei administratieve handelingen en formaliteiten, het onderhandelen van de prijzen, het opslaan van goederen, het afhandelen van douaneformaliteiten en het boeken van ladingen bij rederijen.

 

Het werkterrein van een expediteur is derhalve erg breed te noemen. De werknemers van een expediteur bedrijf dienen ook veel verschillende kennis te beschikken. In de ervaring blijkt daarom ook vaak dat er binnen een expediteur bedrijf meerdere specialisten zitten met allemaal hun eigen vakgebied.

 

Wat is een transporteur?

Als we naar de exacte omschrijving van het woord transporteur kijken, komen we uit op de volgende omschrijving: “Een transporteur vervoert producten van plek A naar plek B”.

 

Een transporteur is alleen verantwoordelijk voor het vervoeren van producten van plek A naar plek B. Als het nodig is dat er bijvoorbeeld douaneformaliteiten geregeld worden, dient de opdrachtgever dat zelf te regelen. De transporteur is er enkel en alleen om de spullen te transporteren.

 

Daar hebben we dan ook direct het verschil tussen een expediteur en transporteur te pakken. Als we het zwart-wit bekijkt, voert een transporteur één proces uit; het vervoeren van de spullen. Een expediteur voert dit ene proces ook uit, maar vult het daarbij wel aan met allerlei andere processen. Een expediteur heeft een veel uitgebreider takenpakket in vergelijking met een transporteur. Het voordeel van een expediteur bedrijf is dat het een uitgebreide dienstverlening kan verlenen met daarbij één doel: het ontzorgen van de opdrachtgever/klant.