Transportbedrijven in Nederland

Transportbedrijven in Nederland

De transportsector is in Nederland één van de grootste sectoren. Het hele land zou stil komen te zitten als de transportsector wegvalt. Elk product dat in gebruik is, is in eerste instantie getransporteerd. Dit product kan van de fabriek naar een winkel zijn getransporteerd. Maar, het product kan ook rechtstreeks naar de eindgebruiker zijn getransporteerd.

 

De transportsector in Nederland is tevens een sector waar zeer veel mensen hun werk aan te danken hebben. Dat geldt niet alleen voor de chauffeurs van de vrachtwagens. Wat te denken van de mensen die de administratie regelen, wat te denken van de mensen die de planningen maken en wat te denken van de mensen die de vrachtwagens in- en uitladen? De transportsector verschaft een gigantische werkgelegenheid en dat is iets waar het hele land zuinig op moet zijn.

 

Verleden

De afgelopen jaren heeft de transportsector het erg zwaar gehad in Nederland. Dat geldt overigens niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa. De transportsector heeft een grote klap gekregen dankzij de crisis vanaf 2008. De consumenten gingen minder spenderen, waardoor winkels minder producten hadden. Dat resulteerde in het feit dat de fabrikanten ook minder producten hoefden te maken. Uiteindelijk zorgde dat ervoor dat er simpelweg minder producten waren om te transporteren. De vraag naar transport werd steeds kleiner, terwijl het aanbod wel gelijk bleef. Dat heeft uiteindelijk gerealiseerd in een aantal faillissementen binnen de transportsector.

 

Eigenlijk is de transportsector in 2015 en 2016 al opgekrabbeld. De verwachting is dat de transportsector in 2017 en 2018 zelfs een (kleine) groei gaat realiseren. Dat is een goed teken. Niet alleen voor de transportbedrijven, maar ook voor alle mensen die hun werk hebben binnen de transportsector.

 

Verschillende soorten specialisaties

De transportsector is onder te verdelen in zeer veel verschillende onderdelen. In eerste instantie valt er al onderscheid te maken in transport per weg, per boot of per trein. Maar, ook binnen deze hoofdvormen van transport is er veel onderscheid te maken.

 

Als we naar het transport over de weg kijken, zien we enkele specialisaties. Zo zijn er bedrijven die zich richten op het transporteren van producten binnen Nederland. Maar, er bestaan ook talloze internationale transportbedrijven. Er zijn enkele transportbedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het vervoeren van machines, terwijl er ook transportbedrijven zijn die uitsluitend levende dieren of voedingsmiddelen transporteren. De diversiteit in de transportsector is enorm en daar spelen sommige transportbedrijven handig op in.

Mede dankzij de specialisaties gaat de kwaliteit van het transport ook omhoog. Als je elke dag met hetzelfde soort vervoer bezig bent, word je daar vanzelf steeds beter in. Ook ontstaat er op die manier veel (specialistische) kennis en ook dat is erg goed voor de transportbedrijven én voor Nederland.