Transport van machines

Transport van machines

De transportsector valt in Nederland gigantisch te noemen. Dit is mede te danken aan de goede ligging van ons land. Veel producten komen vanuit het buitenland aan in de haven van Rotterdam en worden vervolgens met vrachtwagen getransporteerd. Deze producten lopen uiteen van smartphonehoesjes tot aan automaterialen.

 

De cijfers van 2017 binnen de transportsector zien er vooralsnog goed uit. Er is sprake van een kleine groei en dat is voornamelijk te danken aan het vervoer van goederen over de weg. Het vervoeren van goederen over de weg is een vak apart. Dat geldt met name voor zeer gespecialiseerde goederen, zoals machines. Het vervoeren van machines is een zeer gespecialiseerde klus. Mede daardoor zijn er in Nederland meerdere bedrijven die zich compleet toegelegd hebben op het transporteren van machines.

 

Speciale vrachtwagens

Het transporteren van machines is, zoals hierboven al gezegd, erg gespecialiseerd. De chauffeurs moeten speciale trainingen hebben gevolgd en ook de vrachtwagens zijn anders ten opzichte van de reguliere vrachtwagens.

 

Over het algemeen zijn deze gespecialiseerde vrachtwagens groter, langer en dieper. Met name het diepere aspect is van belang voor de machines. De machines zijn over het algemeen erg groot en ‘lomp’. Dat betekent dat de machines vaak maar op één manier in een vrachtwagen kunnen staan. Gezien het feit dat machines soms ook hoog zijn, is het benodigd dat de vrachtwagens hoger dan normaal zijn. Daar wordt voor gezorgd door een diepe bodem te nemen.

 

Bij machines kan je overigens denken aan daadwerkelijke machines die in bijvoorbeeld een fabriek staan. Maar, onder machinevervoer vallen ook bijvoorbeeld bulldozers die getransporteerd moeten worden.

 

‘Attention, long vehicle’

De meeste vrachtwagens die machines vervoeren zijn te herkennen aan borden met teksten zoals ‘Attention, long vehicle’ erop. Indien er zeer grote machines vervoerd worden, rijden de vrachtwagens soms onder begeleiding. Die begeleiding is absoluut noodzakelijk wanneer een vrachtwagen meer dan één rijstrook nodig heeft.

Om alles in goede banen te leiden, rijdt er vaak een speciale auto achter de vrachtwagen. Deze auto heeft vaak een zwaailamp op het dak en toont soms ook tekst aan de achterkant. Dankzij de aanwezigheid van deze auto worden andere weggebruikers op afstand gehouden, zodat de vrachtwagen op een veilige manier op de eindbestemming kan komen.

 

Het op- en afladen van de machines op een vrachtwagen is ook een zeer gespecialiseerde klus. De meeste gespecialiseerde transportbedrijven hebben hier speciale machines voor in huis. Dankzij deze machines is het mogelijk om de machines op een efficiënte manier op de vrachtwagen te krijgen.