Transport met de vrachtwagen

Transport met de vrachtwagen

De transportsector is en blijft in Nederland van onmisbare waarde. Alle producten waar men gebruik van maakt, zijn in een eerder stadium getransporteerd. Dat loopt uiteen van de meubelen in je huis tot aan het hoesje van je smartphone. Al deze producten zijn ergens geproduceerd en vervolgens getransporteerd naar de eindbestemming.

 

Hedendaags zijn er meerdere manieren van transport. In Nederland wordt veelal gebruikt van de vrachtwagen. Dat geldt overigens ook voor andere Europese landen. Sommige producten worden met de boot of per trein getransporteerd. In sommige gevallen is er echter ook een combinatie van verschillende transportdiensten. Producten uit bijvoorbeeld China komen met de boot naar Europa toe en worden vervolgens per vrachtwagen of trein getransporteerd. Elke vorm van transport heeft zijn eigen kenmerken. Met een vrachtwagen is men bijvoorbeeld veel flexibeler dan met een boot of trein. Het is echter nagenoeg onmogelijk om producten uit China per vrachtwagen in Nederland te krijgen. In de huidige maatschappij biedt juist daarom elke vorm van transport voordelen. Per situatie is het noodzakelijk om te bepalen welke vorm van transport het meest efficiënt is.

 

Binnen de landsgrenzen

In Nederland verloopt het meeste transport binnen de landsgrenzen per vrachtwagen of eventueel per (grote) bestelbus. De transportsector heeft in de meest recente crisis een flinke klap gekregen. Consumenten gingen minder besteden, waardoor er minder producten benodigd waren in de verschillende winkels. Dit had tot gevolg dat de vraag binnen de transportsector daalde, terwijl het aanbod nog gigantisch was. Dat heeft uiteindelijk geleid tot meerdere faillissementen. Maar, de transportsector is over de grootste klap heen gekomen.

 

De transportsector is in Nederland momenteel professioneel en vakkundig te noemen. Er zijn vele gerenommeerde transportbedrijven binnen Nederland. Deze transportbedrijven zijn actief in het eigen land, in het buitenland of zowel het binnen- als het buitenland.

 

Gezien de omvang van ons land is het vervoer per vrachtwagen erg efficiënt. Met een vrachtwagen ben je binnen een paar uur aan de andere kant van het land. Daarnaast beschikt Nederland over een uitstekende infrastructuur; de wegen liggen er goed bij. Het enige nadeel zijn de files; daar moet de transportsector echter mee dealen.

 

Buiten de landsgrenzen

Veel transportbedrijven in Nederland richten zich op internationaal transport. Dat betekent dat de vrachtwagens in geheel Europa rondrijden. Dergelijke vrachtwagens leggen veel kilometers af en de chauffeurs zitten soms een hele week in het buitenland.

Het internationale vrachtwagentransport heeft enkele kenmerkende verschillen ten opzichte van het nationale vrachtwagentransport. De vrachtwagens zijn over het algemeen groter en langer. Daarnaast is de infrastructuur in andere landen niet altijd zo goed geregeld als in Nederland. In landen als Polen en Roemenië kom je anno 2017 nog onverharde wegen tegen of wegen met allerlei gaten erin.