Stukgoeddistributie; waar moet ik op letten?

Stukgoeddistributie; waar moet ik op letten?

Hedendaags zijn er vele verschillende vormen van transport. Elke vorm van transport heeft zijn eigen kenmerken. Die kenmerken resulteren uiteindelijk in voor- en nadelen. Op basis van de sterke en zwakke punten van de desbetreffende vorm van transport, kan elke distributeur de juiste vorm van transport kiezen. Tussen de verschillende vormen van transport is veel onderscheid te maken. Transport per boot is bijvoorbeeld compleet anders dan transport per vrachtwagen.

 

Om het soort transport te benoemen, is er een onderscheid gemaakt tussen 3 hoofd soorten transport:

 

-     Stortgoed;

-     Bulkgoederen;

-     Stukgoed.

 

In dit artikel kijken we naar het laatste punt; stukgoed. Wat is stukgoed exact en waar moet je als distributeur goed op letten? Het is belangrijk om wel goed te beseffen dat elke situatie weer anders is. In dit artikel staan voornamelijk de hoofdlijnen omschreven. Wellicht is het voor gespecialiseerde bedrijven een ietwat ander principe.

 

Wat is stukgoed?

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat stukgoed exact is. Als we in het woordenboek kijken, staat de volgende omschrijving daar: “Stukgoed zijn goederen waarvan de hoeveelheid niet naar maat of gewicht, maar per stuk worden opgegeven’. Als voorbeeld van een stukgoed kunnen we de auto geven. Een auto wordt niet per maat of per gewicht getransporteerd. Nee, een auto wordt als één auto getransporteerd. Dit betekent dat een stukgoed dus één auto is.

 

Andere goederen, zoals bijvoorbeeld fruit, kunnen gemakkelijk in containers op/naast elkaar gestapeld worden. Fruit is derhalve geen voorbeeld van stukgoed. De mogelijkheid tot het opstapelen van de lading is sowieso een goed ijkpunt om na te gaan of goederen stukgoed zijn of niet. Auto’s kunnen bijvoorbeeld niet op elkaar gestapeld worden, waardoor het een stukgoed is.

 

Een andere simpele omschrijving van stukgoed is ook: “Alles wat per stuk wordt verpakt en wat in hoeveelheden te tellen is”.

 

Waar moet je op letten?

Als je stukgoed wilt (laten) transporteren, is het zaak om met enkele elementen rekening te houden. Allereerst moet je naar de vrachtwagens kijken. Welke vrachtwagens zijn het beste geschikt om stukgoed te vervoeren? En is een vrachtwagen überhaupt wel het meest geschikte vervoersmiddel? Kan het niet eventueel per boot vervoerd worden?

 

Het vervoeren van bijvoorbeeld auto’s is een hele andere tak van sport dan het vervoeren van bijvoorbeeld fruit. Dat uit zich ook in de prijs. Als je stukgoed transport wilt (laten) uit voeren, is het belangrijk om goed naar de prijs te kijken. In dit geval is het gebruikelijk om een prijs per eenheid op te geven. Dat betekent dat een klant per eenheid betaald. Dat is overigens ook geheel logisch, aangezien stukgoed per eenheid geteld wordt.