Selecteer de juiste vervoerder, 5 tips

Selecteer de juiste vervoerder, 5 tips

Als producent van een bepaald product is het noodzakelijk om ook een vervoerder te kiezen. Deze vervoerder wordt verantwoordelijk voor het vervoeren van jouw producten naar de eindafnemer. Hierdoor heeft deze partij een verantwoordelijke klus; alles moet immers naar jouw wens uitgevoerd worden.

Het is daarom van groot belang om in eerste instantie de juiste vervoerder te kiezen. Op die manier ben je er van verzekerd dat het transport in goede handen is. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we vijf handige tips voor je opgesteld. Deze tips kan je hieronder vinden en vormen eigenlijk de basis tijdens het zoekproces naar een geschikte vervoerder.

 

Bepaal de juiste vorm van transport

Het mag duidelijk zijn dat er vele verschillende vormen van transport zijn. Als eerste stap is het daarom belangrijk om te bepalen welke vorm van transport het meest geschikt is. Kunnen jouw goederen per bestelbus worden geleverd? Of dient het een vrachtwagen te zijn? Of is het toch handiger om de goederen per boot of per trein te distribueren?

 

Bepaal voor jezelf; transporteur of expediteur?

Als eerste tip geven we om vooraf goed te bepalen of je meer behoefte aan een transporteur of een expediteur hebt. Een transporteur is een partij die je goederen van plek A naar plek B brengen. Een expediteur is een partij die je goederen van plek A naar plek B brengt, maar ondertussen ook alle randzaken voor je regelt. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het regelen van benodigde formulieren.

Is het voor jou handig om dat uit te besteden? Of hou je dergelijke zaken liever binnenshuis? Zodra je die afweging gemaakt hebt, weet je beter welke kant je op moet zoeken.

 

 

Stel je wensen duidelijk op

Voordat je in onderhandeling gaat met verschillende transportbedrijven, is het aan te raden om een wensenlijstje op te stellen. Op dat lijstje komen de wensen te staan die jij hebt; wat verlang je van een transporteur en dat soort vragen moeten vooraf beantwoord worden.

 

Ga niet altijd voor de goedkoopste partij

Het eeuwenoude gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ geldt ook zeker in de transportwereld. Je kan er niet zomaar vanuit gaan dat je goede service krijgt als je voor de goedkoopste partij kiest. Het is zeer belangrijk om de juiste prijs-kwaliteit verhouding te verkrijgen. Het is daardoor in sommige gevallen beter om iets meer te betalen, maar wel betere service te krijgen.

 

Bestudeer de voorwaarden goed

In Nederland bestaan er gigantisch veel transportbedrijven. Deze bedrijven doen min of meer hetzelfde, maar toch zit er veel verschil tussen de algemene voorwaarden van bedrijven. Het is daarom zeker aan te raden om de algemene voorwaarden goed door te lezen. Ook dit hoort in feite bij de prijs-kwaliteit verhouding. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er een lading vermist is? Wie is daar verantwoordelijk voor? Dergelijke zaken dienen in de algemene voorwaarden van de vervoerder opgenomen te zijn.